20 Şubat 2021 Cumartesi

STRESİ AZALTMAK İÇİN KOLAY, BASİT STRATEJİLER

 STRESİ AZALTMAK İÇİN KOLAY, BASİT STRATEJİLER



Stres sürekli hayatımızın içine giren bir durumdur. Trafik sıkışıklığından, partnerimizle yaşadığımız bir hayal kırıklığına kadar her şey strese neden olabilir. 

Stres para endişesi yaşamaktan, sağlık korkusu yaşamaktan da artar. Pandemi günlerinde genel olarak yaşananlar gibi…


Sürekli ve düzenli strese maruz kalmak fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak zarar vericidir.


Stres hayatın bir gerçeğidir ama sizi nasıl etkileyeceğine siz karar verirsiniz. Bedeninizi, kendi kendini iyileştirme potansiyelinizi kullanarak stresin zararlı etkilerine karşı koruyabilirsiniz.

En iyisi, stresin azalacağı uygun koşulları beklemek yerine, kendinizi strese karşı her zaman güçlü, kuvvetli tutmaktır. Çevrenizde neler olup bittiğinden farklı olarak kendinize topraklanmış ve sakin kalmayı öğretin.


Stresi yönetmeyi öğrendikçe duygusal olarak yorulmayız ve sağlığımız bozulmaz. Strese fazlaca maruz kaldığınız zaman kanınızdaki kortizol seviyesi yükselir ve metabolizmanız zarar görebilir. Kilo alımı olabilir (özellikle göbek bölgesi), vücudunuzda enflamasyon olma ihtimali yükselir, kan şekeriniz, tansiyonunuz, kalbinizin çalışması bozulabilir ve hatta hafızanızı bile etkileyebilir.


Merak etmeyin. Çözümler hiç de o kadar zor değil. Stresin vücudunuz üzerindeki etkilerini azaltmak için uygulayabileceğiniz basit, kolay stratejiler mevcut.


İlk olarak bakış açınızı veya zihinsel tutumunuzu değiştirin. Yaşamımızdaki streslerin pek çoğu karşılaştığımız durumlara karşı bakış açımızla da ilgilidir. Örneğin bir işi 2 ayrı kişiye verdiğinizde bunlardan sadece birinin bu işi stresli bulduğunu gözlemleyebiliriz. Yani stresi deneyimleme biçimimiz birazcık da kişisel özelliklerden kaynaklanır. Stres yaratan konulara karşı bakış açılarınızı veya zihinsel tutumunuzu değiştirdiğinizde pek çok stres kaynağının ortadan kaybolduğuna hayretle tanık olacaksınız.


Gerginliği ortadan kaldırmayı hedefleyin. Fiziksel aktivitelerin kortizol seviyelerinizi düşüreceğini ve daha dengeli hormon salınımlarıyla sizi de daha dengeli kılacağını aklınızdan çıkarmayın. Her türlü fiziksel aktivite çok değerli, kıymetli. Sizin en çok yapmaktan hoşlandığınız fiziksel aktiviteyi bulun. İlla spor salonuna gidip spor yapmak zorunda değilsiniz. Dans dersi alabilir, bahçe işleriyle ilgilenebilir, yoga yapabilir veya yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yapmayı en çok sevdiğiniz fiziksel aktiviteyi bulun. Düzenli yapacağınız fiziksel aktiviteler sizi motive edecek, stresten kurtulmanıza, yeniden canlanmanıza yardımcı olacak.


Düzenli ve organize olun, öyle kalın.

Arabanızın anahtarını veya yanlış yere koyulmuş bir dosyayı bulmak için 20 dakikanızı harcadığınız oldu mu hiç? Organize, düzenli ve sistemli olursanız günlük olağan işlerin üzerinizde ek bir stres yaratmasına izin vermemiş olursunuz. Planlı ve programlı olduğunuzda da aynı şekilde. Sizi strese sokabilecek durumlar öncesinde plan yapmak, bu stresli olaylara karşı hazırlıklı olmak, bunu nasıl yöneteceğinizi önceden düşünmek de stresi çok azaltacaktır. Bir plana sahip olmak sizi her zaman stresten korur.


Tüm bu üç basit stratejiyi uyguladığınız halde hala sizi tedirgin edecek kadar çok stres yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşmayı ve ona danışmayı ihmal etmeyin.


Mora Bach Çiçekleri Terapisi, kırmakta zorlandığınız duygu durum bozukluğu-stres döngüsünü kırmakta size çok destek olacaktır.


Sağlık dolu, stresle rahatlıkla baş edebildiğiniz güzellikte günler diliyoruz.



Kaynak: Harward Health Ocak 2021, Kelly Bilodeau Mental Health, Stress yazısı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder