24 Nisan 2023 Pazartesi

OYUN BAĞIMLILIĞINA KARŞI NELER YAPILABİLİR?





OYUN BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Günümüzde herkesin teknoloji çağında yaşadığını ve teknoloji ile de hemen herkesin etkileşimde olduğunu kolayca söyleyebiliriz.

Teknolojik aletler de her yaştan insanın bir şekilde sahip olduğu ve etkileşimde olduğu araçlardır. Günümüzde teknolojik araçların en etkilileri de bilgisayar ve telefondur diyebiliriz. Tıpkı sigara ve alkol gibi teknoloji ve buna bağlı gelişen bağımlılıklar da oldukça sağlıksız ve tehlikeli bir hale gelmektedir.

Oyun bağımlılığı da bilgisayar, tablet ya da telefondan çevrimiçi şekilde çok uzun süreler boyunca ekrandan uzaklaşmadan oyun oynama ve kendini bu oyuna sanaldan ziyade gerçekmiş gibi kaptırma eylemi olarak tanımlanabilir. Bu bağımlılık türü özellikle de genç ve çocuklarda görülmektedir. Çok küçük yaşlardan itibaren teknolojiyle ve teknolojik aletlerle tanışan yeni neslin bireyleri; kontrollü bir şekilde ilerlemezse bu araçlara hayati gereksinimlerini karşılarken, mutsuzken, mutluyken kısacası yaşamının her anında istek ve ihtiyaçla bağımlı hale gelmektedir.

İnternet bağımlılığının bir alt kolu olarak değerlendirilen oyun bağımlılığı; beyinde uyuşturucu madde benzeri bir etki bırakmaktadır ve kişiyi pek çok yönden geriye atarak olumsuz etkiler bırakmaktadır.


OYUN BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bilgisayar oyunlarına bağımlı hale gelen bireylerde durum ve durumun ciddiyetini anlamak için bazı sonuçları göz önünde bulundurabilmek mümkündür. Bu belirtiler kişilerin psikolojik ve ruhsal olarak sağlıklı olmadığına işaret eden belirtilerdir.

Oyun bağımlısı kişilerde genellikle şu belirtiler görülür:

● Okula veya işe gereken önemi göstermemekten kaynaklanan başarısızlık,

● Uzun süre boyunca devamlı olarak oyuna bağlı olunduğu için uyku, yemek, hijyen gibi yaşamsal ihtiyaçların eksik karşılanması ya da karşılanamaması,

● Hareketsizlik ve yetersiz/dengesiz beslenme sonucunda fazla kilo ve yeme bozukluğu görülmesi,

● Ruh halinin oyunda başarılı olup olmamakla bağlantılı olarak da depresif hale dönmesi ve bu durumda da ekran başından kalkmamak ve oyun oynamak için bahaneler üretmek,

● Bilgisayar, tablet veya telefondan uzaklaşıldığında ruh halinin olumsuz yönde değişmesi ve sinir, stres, sabırsızlık gibi durumların ortaya çıkması.


OYUN BAĞIMLILIĞINA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Araştırmalar, bu tür bağımlılıkların genelde altta yatan psikolojik bir sorun nedeniyle ortaya çıktığı belirtmektedir.

• Oyun bağımlılığını engellemek için teknolojik herhangi bir aletle temasta olan özellikle çocuk ve gençlerin ekran karşısındaki süresini kontrol altında tutmak, oyun bağımlılığını önlemek için gerekli disiplinlerden biridir.

• Çocuk yaşlarda hem kişisel gelişim hem de psikolojik gelişim için sanal oyunlar yerine daha sosyal ve kültürel ortamlarda vakit geçirmek ve çeşitli hobiler edindirmek doğru olacaktır.

• Ekran karşısında oyunla fazla vakit geçirdiği düşünülen çocukların yatak odasında bilgisayar, tablet vb. Bulundurulması ve istedikleri anda erişebiliyor olmaları eksi bir yöndür ve bağımlılığı pekiştirmeye sebep olabilir.


MORA TERAPİ İLE SAĞLIKLI DUYGU DURUMLARI 

Bach Çiçekleri Terapisi; terapi sonrasında bir yan etkisi görülmeyen ve Avrupa’da 100 yıldır yaygın olarak kullanılan; duygu durumlarında belirgin pozitiflik ve iyileşme sağlayan bir Homeopatik ilaç tedavisidir. Bach Çiçekleri Terapisi çiçeklerin yaydıkları elektromanyetik frekansları ile olumsuz duygu ve düşüncelere maruz kalarak bozulan vücut sinyallerinin vücuttan uzaklaştırılmasını amaçlayarak; Mora cihazları üzerine programlar şeklinde kaydedilmesiyle oluşturulmuştur.

Mora Terapi Bach Çiçekleri Terapisi, kişinin zihnindeki tüm olumsuz duygu düşüncelerden kurtulmasına yardımcı olur. Bu duygular örneğin; mutsuzluk, ilgi eksikliği, çaresizlik, öfke, nefret vb.dir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder