8 Nisan 2021 Perşembe

Kronik ağrı neden oluşur nasıl tedavi edilir?



 Kronik ağrı neden oluşur nasıl tedavi edilir?  


Her insan zaman zaman acı ve ağrı çeker. Vücudunuzda birden oluşan ağrı sinir sisteminin size olabilecek yaralanmalara karşı uyarmasına yardımcı olur. Eğer bir yaralanma geçirdiyseniz vücudumuzdaki ağrı sinyalleri beyninize ve omuriliğinize doğru ilerler. İyileşme sürecinde bu ağrının şiddeti azalmaya başlar ancak kronik ağrı bu ağrılardan farklıdır. 


Kronik ağrıda yaralanan bölge iyileştikten sonra bile ağrı sinyalleri beyninize gitmeye devam eder. Bu ağrının süresi değişebilir, birkaç hafta da sürebilir ancak uzun yıllar boyu sürme ihtimali de vardır. Sürekli ağrı çekmek yaşam kalitenizi düşürür, dayanıklılığınızı azaltır, hareket kabiliyetinizi sınırlar ve güç kaybı yaşatır. Günlük hayatınızda yaptığınız bir çok basit işi bile yapmakta zorlanırsınız.




Bir ağrının kronik ağrı olarak tanımlanması için en az 12 hafta bir ağrı süresi geçmesi gerekir. Ağrı oluşan bölgede yanma hissi yaşanabilir, bir anda keskin şiddetli bir şekilde de hissedilebilir veya daha donuk bir ağrı da olabilir. Bakıldığında bir sebep olmadığından da ağrı aralıklı zamanlarda da gidip gelebilir. Bölgeden bölgeye ağrının çeşidi ve şiddeti değişebilir.


Günümüzde en yaygın olarak görülen kronik ağrı türlerinin başında;  baş ağrısı, ameliyat sonrası oluşan, ağrı travma sonrası oluşan ağrı ve bel ağrısı gelmektedir. Bunların dışında nörojenik ağrı; yani sinir hasarının neden olduğu ağrı, kanser ağrısı, artrit ağrısı psikojenik ağrı; yani yaralanma veya sinir hasarının neden olmadığı bir ağrı kronik ağrı olarak tanımlanmaktadır. Bilimsel araştırmalara göre dünya çapında 1,5 milyardan fazla insanın kronik ağrıları var. Yaygın olarak kas çekilmesi veya sırt burkulmaları gibi yaralanmalar kronik ağrıya sebep olur.  Genellikle sinirlerin hasar görmesi sonucu kronik ağrının ortaya çıktığına inanılıyor. Sinirlerin hasar görmesi çekilen ağrıyı daha yoğun ve uzun süreli hale getirir. Bu şekilde yaşanan kronik ağrılarda yaralanma tedavi edilerek ağrı giderilebilir.


Bu durumların dışında kişiler herhangi bir yaralanma yaşamadan da kronik ağrı çekebilirler. Yaralanma olmadığı durumlarda çekilen kronik ağrının nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı kronik ağrılar şimdi bahsedeceğimiz sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir.

Fibromiyalji: Kemiklerde ve kaslarda oluşan yaygın ağrı.

Kronik yorgunluk sendromu, iltihaplı bağırsak hastalığı, rahim duvarı ve rahim dışında oluşan ağrı gibi. 


Her yaştaki insanlar kronik ağrıdan etkilenebilir ancak yaygın olarak en çok yaşlı yetişkinlerde görülür. Yaş dışında kronik ağrı riskini arttırabilecek diğer etkenler; ameliyat olmak, aşırı şekilde kilolu olmak, yaralanmak ve kadın olmaktır.


Kronik ağrıların tedavisinde ki asıl amaç kişinin hareketliliğini arttırmak ve ağrının şiddetini azaltmaktır. Tedavinin olumlu gitmesi sonucu çekilen ağrı şiddeti büyük ölçüde azalır ve günlük yaşamınıza dönmenize yardımcı olur. Kronik ağrının ne sıklıkla yaşandığı ve ağrının şiddeti kişiler arasında farklılık gösterebilir. Bu yüzden uzmanlar her hastaya farklı ve özel ağrı yönetimi planları oluşturur. Tedaviniz ve ağrı yönetim planınız ağrının şiddetine bölgesine ve altta yatan sağlık sorununa bağlı olacaktır.





Kronik ağrıyı tedavi etmek için tıbbi tedavi ilaçlar ve egzersiz hareketleri mevcuttur. Ağrının tedavisine yardımcı olacak çeşitli ilaçlar vardır. İlaçların dışında bazı tıbbi prosedürler de kronik ağrıdan kurtulmayı sağlayabilir. Mesela kaslarınıza hafif elektrik şokları göndererek ağrıyı azaltan elektriksel simülasyonlar vardır. Bunun dışında akupunktur yöntemi ile ağrıyı hafifletmek de mümkündür. Bir başka tedavi yöntemi olan Mora Terapi pemf, biyofoton tedavilerini de alabilirsiniz. Pemf cihazı; sporcu yaralanmalarından kalp rahatsızlıklarına cerrahi operasyon sonrası iyileşmenin hızlandırılmasına, bir çok rahatsızlığın giderilmesinde ve hafifletilmesinde kullanılan bir cihazdır.


Kronik ağrıları hafifletmek için yaşam tarzınızda da değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, meditasyon ve yoga yapmak vücudunuzu esnetmek kronik ağrıların azalmasına yardımcı olur. Yapılan bölgesel masajlar da aynı şekilde rahatlatır ve ağrıyı hafifletir. Kronik ağrıların kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bu durumu lehinize yönetebilirsiniz. Çekilen ağrıların şiddetini hafifletmek için ağrı yönetim planında uymanız gerekir.

 Kronik ağrı çektiğiniz için hayattan geri kalmayın ve bahsettiğimiz tedavi yöntemlerine zaman kaybetmeden başvurun. Vücudunuza iyi bakın, sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın ve stresten uzak durun.


Sağlıklı günler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder