Mindfulness kısaca şimdiki zaman farkındalığı demektir. O an gerçekleşen olayları, hissedilen duygu ve düşünceyi yargılayıcı olmadan bilinçli bir şekilde, nazik bir dikkat ile odaklanma ve izleyebilme becerisidir. Bu izleme şekli herkes tarafından farklı bir şekilde deneyimlenebilmektedir. Mindfulness bir ritüel değildir. Herkes tarafından her zaman ve her yerde uygulanabilecek bir günlük hayat pratiğidir. Olayları olumlamak veya negatif tarafından bakmak değil, yaşanan olayları olduğu gibi görebilme becerisidir. Sadece rahatlamak için yapılan bir egzersiz değildir, ancak diğer taraftanda rahatlatıcı etkileri olduğu bilinmektedir. Farkında olmadan ayrıntılara takılıp kaybolma düşüncesinin ve davranışlarının sonucunda oluşan pişmanlık ve mutsuzluk duyguları tersine anda kalmanın ve anı yaşamanın anahtarıdır Mindfulness.
Mindfulness meditasyonu, dikkati belli bir noktada toplama konusunda geliştirilen bir beceridir. Şimdi yani şu anın farkına varmak için farklı meditasyon teknikleri uygulanır. Bu meditasyon teknikleri uygulanırken, nefes, bilinç, odak gibi kavramlar fazlasıyla öne çıkar. Mindfulness aslında doğal olarak insanoğluğunun sahip olduğu ancak zamanla evrimleşmiş olan zihinlerimizin sürekli düşünme halinde olduğu için zayıflamış bir yeteneğimizdir. Ancak bu yeteneğimizi Mindfulness pratikleri ile tekrar güçlendirebiliriz. Bu yönümüzü geliştirdiğimizde zihnimizde berraklık ve netlik sağlayabiliriz. Böylece an be an hayattaki amacımızı bizi dönüştürecek ve geliştirecek davranışları fark etme şansı yakalarız. Bu anlar genellikle fark edemediğimiz güzellikleri, huzuru yakalamamızı, bazen de hayatımızdaki güçlükleri, stresli zamanları daha iyi yönetmemize vesile olurlar.
Zihnimizden gün içinde ortalama 50-60 bin düşünce geçer. Mindfulness tekniğinde bu düşünceleri tıpkı bulutları izler gibi tarafsız ve yargısız olarak izleriz. Düşünceleri bir otobanda ilerleyen arabalara benzetirsek, mindfulness yolu trafiğe kapamak değil, gelip geçen arabalarla savrulmadan izlemek olarak nitelendirebiliriz. Bu yüzden mindfulness yaparken amacımız düşünceleri durdurmaya çalışmak değil, onları sakince izleme antrenmanı yapmaktır. Mindfulness çalışmalarının çoğu bedensel farkındalık üzerine yapılır. Buradaki amaç modern dünyada gittikçe zayıflayan zihin vücut bağlantısını yeniden kurmak ve vücudumuzun bizimle kurduğu sessiz iletişimi güçlendirmektir.
Mindfulness'ın hayatımıza getireceği faydalardan biri de davranışlarımızı daha net görmek olacaktır. Mindfulness becerimiz geliştikçe bize ve dünyaya faydası olmayan alışkanlıkları ve onları bize hatırlatan tetikleyicileri görmemiz kolaylaşır. Bunları azaltıp azaltmamak ise bir seçime dönüşür. Mindfulness dikkat yeteneğini oldukça geliştiren bir eylemdir. Çünkü sürekli odaklanılarak yapılır ve bu durumda dikkat kazanımını getirir.
Mindfulness iki şekilde yapılabilecek bir yaşam tarzıdır diyebiliriz. Bunlar formal ve informal egzersizlerdir. Formal uygulama her gün bilinçli olarak oturup veya uzanıp, nefes, bedensel duygular ve sesler diğer duyular veya düşünceler ve duygulara odaklandığımız egzersiz türüne denir. Formal olmayan çeşidi, yemek yeme, egzersiz, ev işleri başkalarıyla ilişki kurma gibi günlük aktivitelere ve işte, evde veya kendinizi bulduğunuz herhangi bir yerde temel her türlü eylemde dikkatli bir farkındalık yaratma içerir.
Mindfulness ile ilgili yapılan araştırmaların büyük bir kısmını mindfulness temelli programların etkinlikleri oluşturmaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalarda genellikle gruplar üzerinde çalışılır. Mesela; Kanser hastaları, kronik ağrısı olanlar, tükenmişlik sendromu yaşayanlar, öncesinde depresyon geçirmiş stabil durumdaki hastalar, bağımlılar gibi. Kısacası hastanelerde, okullarda, anasınıflarında, ergenlikte, geriatride, ebeveynlerde, ilişkilerde ve daha birçok alanda Mindfulness temelli stres azaltma programlarından elde edilen bulgular ve grupların ihtiyacına göre düzenlenen Mindfulness temelli programlardan alınan veriler büyük umutlar vaat ediyor. Ayrıca bireysel terapilerde bu yönelimle müdahale edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder