8 Haziran 2018 Cuma

ÖDEMDEN KURTULMANIN YOLLARI


Dönem dönem herkesin yaşayabileceği, özellikle kadınlarda hormonel olarak daha sık gözlemlenebilen ancak sürekliliğinde ciddi hastalıkların göstergesi olup olmadığı sorgulanması gereken problem: ÖDEM! Bu yazımızda ödem nedir, nasıl çözümlenebilir ve ödem atmak için hangi besinlerden yardım alabiliriz bunları inceleyeceğiz…

İnsan vücudunun yaklaşık olarak %60’ı sudur. Ancak vücudun hayati işlevleri için kullandığı suyun haricinde, doku araları ile cilt arasında çeşitli sebepler nedeniyle birikmiş olan sıvılara ödem denmektedir. Vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle de el, ayak ve bacaklardaki şişlikler olarak gözlemlenmektedir.


Ödem genellikle kadınlarda hormonel yatkınlıkları nedeniyle daha yaygındır. Özellikle adet dönemlerinde, hamilelik dönemlerinde net bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

Peki vücudumuzdaki bu şişliklerden nasıl kurtulabiliriz? Ödemi vücuttan atmanın en kolay ve en önemli yollarından biri su tüketimidir. Günlük su ihtiyacımızı, yetişkinlerde en az 2 litre, gün içine dağıtarak içmek, vücutta birikimi sonucu su tutulmasına neden olan tuzun ve zararlı bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasının en etkili çözümü yine bol su tüketmektir.

Vücudun su tutmasının en önemli sebeplerinden biri de aşırı tuz tüketimidir. Toplum olarak gereğinden fazla tuz tüketiyoruz ve bunun sonucunda ödem problemiyle karşılaşıyoruz. Şişliğin olduğu düşünüldüğü dönemlerde tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir konu da su yerine tükettiğimizi düşündüğümüz sodyum oranı yüksek soda ve maden sularının miktarıdır. Vücuttaki ödemin sebebi aşırı sodyum alımı da olabilmektedir.

Hareketsiz yaşam, ödem konusunda yine karşımıza çıkıyor. Hareketsiz yaşamın sonucu olarak kan dolaşımı ve metabolizma yavaşladığından vücuttan su atımı yavaşlamaktadır. Bunun sonucunda da ayaklarda ve bacaklarda su toplama yani ödem meydana gelmektedir.

Peki tüm bu bahsettiğimiz etkenlere dikkat ederken hangi besinler ödem atmamıza yardımcı olur? Ödem atıcı etkisi kanıtlanmış bir kahraman olan ananas, içindeki bromelain sayesinde vücuttan su atımını arttırır. Şişkinlik hissedilen dönemlerde her gün tüketilecek 1 dilim ananas en büyük yardımcılarımızdan biridir. Bir diğer kahramanımız ise kahvaltılarımıza veya salatalarımıza renk veren maydanozdur. Günlük salatalarınıza ekleyeceğiniz maydanoz bu dönemlerde bize destek olabilmektedir. Aynı zamanda maydanoz kaynatılarak çay gibi de tüketilebilmektedir.  

Ödemin en büyük düşmanlarından biri de potasyumdur. Peki nasıl karşılayabiliriz sorusunun cevabı ise kayısı, kavun gibi sarı-turuncu renkli meyvelerimizde saklıdır.  Vücutta sodyum birikmesiyle meydana gelebilen ödemin potasyum ile dengelenebilmesi için her gün 2 porsiyon meyve tüketmemiz ödem oluşumuna engel olabilmektedir.

Mucize besinlerimiz yoğurt ve kefir ödem atmamızda da destekçimiz! Probiyotik içerikleri sayesinde, bağırsaklarda sıvı emilimini düzenler ve vücudumuza giren minerallerin dengelenmesi, vücutta birikmiş zararlı maddelerin kolay atılmasına yardımcı olurlar. Bağırsaklardan bahsetmişken prebiyotik besinlerden bahsetmemek olmaz. Prebiyotik besinler de yine aynı şekilde bağırsaklarımızın ve sindirim sistemimizin doğru çalışmasına yardımcı olarak ödem atmamıza destek olurlar.

Şişkinlik dönemlerinde ada çayı, ısırgan otu, rezene, mısır püskülü, kiraz sapı gibi bitki çayları günde 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde kullanılabilir. Ancak günlük tüketilmesi gereken miktarlar kişiden kişiye değişebileceğinden mutlaka bir uzmana danışılmalıdır ve hamilelik dönemlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Alkollü veya gazlı içeceklerin sık tüketiminin ödeme sebep olabildiği gibi, işlenmiş paketli gıdaların ve konserve ürünlerinin de içeriğindeki yüksek tuz oranlarından dolayı ödeme sebep olabileceği unutulmamalıdır. Şişkinlik dönemlerinde tüketimlerinin en aza indirilmesi önerilmektedir.

Mora Terapi yöntemiyle yapılan terapilerin hemen hemen hepsinde detoks protokolü kullanılmaktadır. Tüm tedaviler vücudun sağlıklı haline geri döndürülmesi esasına göre çalıştığından, vücut içerisinde ödeme sebep olabilecek toksin maddeler ve diğer zararlı etkenler vücuttan uzaklaştırılır ve bu şekilde vücudun sağlıklı hali desteklenmiş olur. İstisnasız tüm terapi ve tedavilerde, tedavi etkinliğini artırması açısından kişilere bol su içmesi önerilir. Bu şekilde vücudun mineral dengesi kurularak, ödemin vücuttan atımı desteklenmiş olur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder