15 Ağustos 2018 Çarşamba

PANİK ATAK VE BACH ÇİÇEKLERİ


Sık sık karşınıza çıkıyordur, yaşamasanız bile ‘bende panik atak var’ diyen biri ile mutlaka tanışmışsınızdır. Peki gerçekten nedir bu panik atak? Nasıl belirti gösterir? Tedavi edilebilir mi?


Panik atak, günümüzde artma eğilimi olan psikolojik bozukluklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Panik atak, başta panik bozukluğu olmak üzere, birçok psikiyatrik bozuklukta ve bazı bedensel hastalıklarda da (tiroid bezinin aşırı çalışması, kan şekeri düşüklükleri, enfeksiyon hastalıkları, kansızlık vb.) görülebilen; beklenmedik bir anda ortaya çıkan, bunaltı, korku, terleme, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi gibi basit-doğal belirtilerle yoğun endişe karışımı bir nöbettir.


Panik atağı bir kısır döngü olarak değerlendirmek doğru olacaktır. Bahsettiğimiz basit belirtilerin kişi tarafından yanlış değerlendirilmesi sonucunda, ölüyor gibiyim, çıldırıyorum, felç oluyorum gibi, kişi bu belirtilerin tekrarlayacağı düşünerek korku hissine kapılır ve atağı bekleme durumuna geçer. Korkular yüzünden, basit belirtiler tekrardan oluşur ve bu şekilde döngüye girilmiş olur.

Kişi özellikle yalnız başına kaldığında ya bana bir şey olursa ya şimdi kalp krizi geçirirsem ya eve hırsız girerse gibi düşünlerle bir sonraki atağını tetikleyebilir. Bir zaman sonra da bu düşüncelerin sürekli aklına gelmesi kişiyi genel bir yorgunluk ve mutsuzluk haline sürükleyebilir. Son çareyi de korktukları şeylerden uzak durmak da ararlar. Zehirlenmekten korktuğu için sevdiği yemekleri yemeyebilir, trafik kazası yapmaktan korktuğu için araba kullanmayabilir, ya da bir daha atak geçirirse kendisine veya başkalarına zarar vermemek adına evdeki keskin aletleri saklayabilir. Bu durumlar aslında panik atak geçiren kişinin korkularına göre şekillenir.

Panik atak çözümsüz bir hastalık değildir. Uzmanların yardımları ile birlikte alabileceğiniz en güzel destek terapisi ise Mora – Bach çiçekleridir. Panik atak ve şok gibi durumlarda, çok yönlü kriz kürü özelliği taşıyan, Dr. Bach tarafından bir çeşit acil durum karışımı olarak bir araya getirilmiş Rescue Remedy (İlk yardım kürü) kullanılmaktadır. Zihnin yaşadığı çıkmazlarda, bedenin kendini iyileştirme sürecini herhangi bir gecikme olmadan başlatabilmesine yardımcı olur. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder