27 Kasım 2020 Cuma

Vücudumuz İçin Elzem Bir Vitamin: D Vitamini

Vücut için  temel vitaminler arasında yer alan D vitamini, sadece kemik gelişi için değil aynı zamanda vücudun birçok alanında temel görevlere sahiptir.. Kemikler için hayati önem taşıyan D vitamini aynı zamanda beyin, mide, kalp, pankreas, deri ve göğüs için oldukça gerekli bir madde. 

Cildimiz, güneş ışınlarını sentezleyerek geri alınım olarak D vitaminine dönüştürür. D vitamini sağlıklı bir kemik ve diş gelişimi için çok kritik öneme sahiptir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu D vitamini sayesinde alabilir.  D vitamini ihtiyacının 1000 ünite olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bu miktara günde 20 dakika güneşlenerek erişebiliriz. Yeterince kalsiyum alsanız da vücudunuz yeterli ve gerekli miktarda D vitamini almıyorsa kemikleriniz ve dişleriniz bu kalsiyumdan yararlanamaz. Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacı 30-50 yas arasında günde 1000 mg, 50 yaş üzerinde ise günde 1200 mg olarak belirtiliyor.

D vitamini eksikliği...

Bazı vücutlarda D vitamini eksikliği bulunmasına rağmen herhangi bir belirti ve semptom görülmez. Bu eksiklik bazen yorgunluk, halsizlik ve genel vücut ağrısı gibi bazı belirtilere neden olabilir. Ciddi eksikliklerde ise kemik ağrısı ve yürümekte zorluğa neden olan kuvvet kaybı ortaya çıkar. Ek olarak el ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir.

Uzun süreli D vitamini eksikliği; yetişkinlerde kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ve gençlerde ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar, ileri yaşlarda ise osteoporoza olarak bilinen kemik erimesine sebep olur. 


D vitamini eksikliğinin temel nedenleri...

Güneş ışınından yeterince faydalanmamak, obezite, yeterli ve sağlıklı beslenmeme, d vitamini sentezinin ve atılımının azalması, karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, genetik hastalıklar, sağlıksız yaşam tarzı başlıca nedenlerin arasındadır.

D vitamini depoları...
                        
Ayran, süt, peynir ve yoğurt, kefir tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istridye, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırganotu, yulaf en önemli D vitamini kaynakları olarak bilinir.

Genel olarak, D vitamini eksikliğinden korunmak adına etkili önlemler arasında D vitamini takviyesi ve diyetle D vitamini alımı bulunur. Cildin sentezleyebilmesi için ise güneşe yeterince maruz kalmayı gerektirir. Fakat unutmayın, uzun süreli güneşe maruz kalmanın cilt kanseri riskini artırması ihtimalinden dolayı bu yöntem eksikliği önlemek için pek fazla önerildiği söylenemez.

Herkese sağlıklı günler!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder