1 Mart 2016 Salı

Ödemden nasıl kurtuluruz?

Yüzde 70’inin su olduğu vücudumuzda hücrelerimiz sıvı içinde bulunmaktadır. Vücuttaki sıvı miktarını dengeleyen lenfatik sistemde kan dolaşım sisteminde olduğu gibi, dolaşımı kolaylaştıracak kalp ve atardamar benzeri bir mekanizma yoktur. Bunun yerine lenf sıvısının, lenf kanalları üzerindeki dolaşımı kas hareketlerimizle sağlanır.
Vücudumuzda biriken lenf sıvısı miktarı, lenfatik sistemimizin taşıyabileceğinden fazla olduğunda ödem oluşur. Lenf damarları boyunca ve tıkanıklığın oluştuğunda daha uzaktaki cilt altı dokuların gevşek olduğu yerlerde, lenfödem ismi verilen şişlikler oluşur.
Başlangıçta mekanik olarak basınç artışına bağlı yavaş yavaş gelişen bu sürecin zamanla kalıcı hale geldiğini belirten Dr. Kemal Atalay, “Daha ileri süreçlerde ise fibrotik dokular oluşarak geri dönüşü olmayan bir noktaya gelebilir. Tedavide bilinen yöntemler, lenf akımını engelleyen lezyonları cerrahi olarak düzeltmek, masaj gibi yöntemlerle mekanik olarak basınç yaparak lenf akımını artırmaya yöneliktir. Bu yöntemlerde elde edilen başarı oranı düşüktür” dedi.
Halk arasında Fil Hastalığı olarak bilinen bu lenfödem doğuştan, ya da herhangi bir yaşta sebebi bilinmeyen bir şekilde ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Dr. Atalay, “Bunların dışında cerrahi müdahaleler sonrası, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ya da travma sonrası da lenfödem gelişebilir. Vücutta değişik sebeplerle oluşan ve 3 aydan daha fazla süren kalan ödemlerde, ödeme neden olan sorunun ortadan kalkması sonucu ödem bilgisi, ödemli bölgedeki dokulardaki hücre DNA sarmalındaki sıvılarda tutulmaktadır” diye devam etti.
Mora Terapi’nin opere ortopedik ayak bileği kırıklarında da ödemleri yok ettiğini vurgulayan Dr. Atalay, “Mora Terapi’nin ödem tedavilerindeki başarısına başka hiç bir yöntem ile erişmenin mümkün olmadığını düşünmekteyim” dedi.
Çeşitli uygulama alanlarındaki başarısı farklı testlerle kanıtlanmış Mora Terapi, lenfödem tedavisinde ödem oluşan alanlardaki lenf sıvısı akımını engelleyen fizyopatolojik bilgilerin yok edilmesini sağlıyor. Böylelikle normal fizyolojik mekanizmalar çalışır hale gelerek ödemler kalıcı olarak tedavi edilir. Lenfödem tedavisindeki amacı hücreleri sağlıklı haline geri döndürmek olan Mora terapi, hücrelerde kronik tıkanıklığa yönelik bir işlevi vardır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder